You are currently not signed in.

Please sign in or register.

EAs without the use of MQL4?

Page: 1
Nov 15, 2012 05:21 am
#1

Posts: 939
Member since: 21/04/2011

MT4 EAs r written in MQL4. So only programmers r able to program it. Is it possible that we can perform similar function through any other application?

For example excel. I can analyze in excel but I dont know if there is a macro which can execute commands in mt4. I have seen and made some complex programs in vba but dont know if it can help in making an EA sort thing.

Does any body know about such a thing?

Stick to your rules

Nov 16, 2012 09:28 am
Jogi User

Posts: 685
Member since: 06/06/2011

I am of the view that excel can be used for analysis and automation. External programs can also be openned with the help of vba. I dont know much about it but I dun think it can automate ur trading otherwise there would have been vba written EAs.

http://www.fxstat.com/widget/link?t=wide&c=1&s=26883&o1=growth&o2=drawdown&o3=monthly&o4=equity

Nov 17, 2012 06:18 am
illiterate User

Posts: 561
Member since: 21/04/2011

My knowledge about these developing things is poor. But I agree with jogi that if there would have been a way to develop EA through excel then there should be some excel developed EAs around.

https://www.fxstat.com/widget/link?t=medium&c=1&s=25892&o1=growth&o2=drawdown&o3=monthly&o4=equity

Nov 19, 2012 12:09 pm
illiterate User

Posts: 561
Member since: 21/04/2011

I want to add one more thing that by browsing on internet I came through a few excel programs that were able to import prices on real time basis. The only thing left is now executing trades based on those prices. So maybe an excel programmer can do that and maybe not due to limitations of vba.

https://www.fxstat.com/widget/link?t=medium&c=1&s=25892&o1=growth&o2=drawdown&o3=monthly&o4=equity

Nov 22, 2012 05:39 am
Sasha User

Posts: 836
Member since: 16/05/2011

Not possible. Only analysis is possible in excel. You can import prices and u can perform analysis but u cannot program it to control mt4. Lets assume that u r able to control mt4 through excel vba then first issue will be execution speed. It will be really bad.

Nov 30, 2012 03:05 pm
Champ User

Posts: 711
Member since: 17/05/2011

Originally posted by uniquetrader

MT4 EAs r written in MQL4. So only programmers r able to program it. Is it possible that we can perform similar function through any other application?

For example excel. I can analyze in excel but I dont know if there is a macro which can execute commands in mt4. I have seen and made some complex programs in vba but dont know if it can help in making an EA sort thing.

Does any body know about such a thing?



Unique discussion :D.

Dun u think that u r being optimistic about the use of excel. 

http://www.fxstat.com/widget/link?t=tiny&c=1&s=24959&o1=growth&o2=drawdown&o3=profitfactor

Dec 01, 2012 04:07 pm

Posts: 939
Member since: 21/04/2011

Originally posted by Champ

 

Originally posted by uniquetrader

 

MT4 EAs r written in MQL4. So only programmers r able to program it. Is it possible that we can perform similar function through any other application?

For example excel. I can analyze in excel but I dont know if there is a macro which can execute commands in mt4. I have seen and made some complex programs in vba but dont know if it can help in making an EA sort thing.

Does any body know about such a thing?

 



 

Unique discussion :D.

Dun u think that u r being optimistic about the use of excel. 



No, I dun think so. Excel can open and close applications with the use of vba. It can use key commands to operate. The only thing I see as a drawback is its execution speed which will affect a lot in volatile sessions. 

Stick to your rules

Dec 10, 2012 07:53 am
Sasha User

Posts: 836
Member since: 16/05/2011

Another difficulty will be limitations of vba in excel. MQL4 is specially designed for mt4 to help in automated trading. So it is a lot easier and beneficial to make EA in mql4. 

It will not be possible to perform all functions of mql4 in vba.

Dec 19, 2012 05:56 pm
tasukigap User

Posts: 7
Member since: 19/12/2012

Originally posted by Sasha

Another difficulty will be limitations of vba in excel. MQL4 is specially designed for mt4 to help in automated trading. So it is a lot easier and beneficial to make EA in mql4. 

It will not be possible to perform all functions of mql4 in vba.

 



 

if you have easier ways uisng MQL and why choose hard way??

main problem is fast execution especially NFP

:)

#1 Forex expert advisor vendor Tasukigap Ea

Dec 20, 2012 11:43 am
advisor User

Posts: 69
Member since: 09/04/2012

Originally posted by uniquetrader
MT4 EAs r written in MQL4. So only programmers r able to program it. Is it possible that we can perform similar function through any other application? For example excel. I can analyze in excel but I dont know if there is a macro which can execute commands in mt4. I have seen and made some complex programs in vba but dont know if it can help in making an EA sort thing. Does any body know about such a thing?  


  no ! there in the world many visual programming Software for making EAs without MQL this one is not bad: http://www.forexgenerator.com/

Our site www.fxbot.mozello.com http://www.fxstat.com/widget/link?t=wide&c=2&s=42938&o1=growth&o2=drawdown&o3=monthly&o4=equity

Dec 22, 2012 03:05 pm
Champ User

Posts: 711
Member since: 17/05/2011

Originally posted by advisor

 

Originally posted by uniquetrader
MT4 EAs r written in MQL4. So only programmers r able to program it. Is it possible that we can perform similar function through any other application? For example excel. I can analyze in excel but I dont know if there is a macro which can execute commands in mt4. I have seen and made some complex programs in vba but dont know if it can help in making an EA sort thing. Does any body know about such a thing?  



  no ! there in the world many visual programming Software for making EAs without MQL this one is not bad: http://www.forexgenerator.com/

 

 



It is like other free generators on the web with some added advance facilities. This is not free. You will have to pay a fee for this software. 

http://www.fxstat.com/widget/link?t=tiny&c=1&s=24959&o1=growth&o2=drawdown&o3=profitfactor

Page: 1